Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Πρωτόκολλο: 281340 8800      Information: EN   DE   FR   IT   RU

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Φέτος, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας έχει θέμα «Η Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο».

Όπως γνωρίζετε κάθε χρόνο πραγματοποιούταν εκδηλώσεις στην πόλη μας τη μέρα αυτή από τον ψυχιατρικό τομέα του Βενιζελείου Νοσοκομείου με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας γύρω από το θέμα αυτό και τον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του COVID-19 έχουν ανασταλλεί οι ημερίδες μας. Παρόλα αυτά, δε μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι για τη μέρα αυτή.

«Η Ψυχική Υγεία σε έναν Ανισο Κόσμο». Αυτό το θέμα επιλέχθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (Π.Ο.Υ.), επειδή σήμερα ο κόσμος είναι όλο και πιο πολωμένος, με τους πολύ πλούσιους να γίνονται πιο πλούσιοι και τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να είναι ακόμη πολύ υψηλός. Οι ανισότητες λόγω φυλής και εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ψυχικά ευάλωτων, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Πολλοί άνθρωποι με ψυχική ασθένεια δε λαμβάνουν τη θεραπεία που δικαιούνται και αξίζουν συγχρόνως με τις οικογένειες και τους φροντιστές τους συνεχίζουν να βιώνουν στίγμα και διακρίσεις. Το χάσμα μεταξύ των «έχουν» και των «δεν έχουν» μεγαλώνει όλο και περισσότερο και υπάρχει συνεχής ανεκπλήρωτη ανάγκη για τη φροντίδα ατόμων με πρόβλημα ψυχικής υγείας. Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ανεπάρκεια στην ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται σε άτομα με πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ίσως να χρειαστούν αρκετές ερευνητικές μελέτες έρευνα σε ιατρικές, κοινωνικές και ψυχολογικές θεραπείες για ψυχικές ασθένειες που έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν σε παροχή καλής ποιότητας, σε ασθενείς που τις χρειάζονται στην καθημερινή πρακτική.

Το στίγμα και η διάκριση που βιώνουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχική ασθένεια δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων αυτών, το στίγμα επηρεάζει επίσης τις εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες, τις τρέχουσες και μελλοντικές αποδοχές και τις προοπτικές εργασίας, καθώς και τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή η ανισότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να μην επιτραπεί να συνεχιστεί. Όλοι πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες και να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας είναι πλήρως ενσωματωμένα σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Η πανδημία του COVID 19 έχει αναδείξει περαιτέρω τις επιπτώσεις της ανισότητας στα αποτελέσματα της υγείας και κανένα έθνος, όσο πλούσιο και αν είναι, δεν έχει προετοιμαστεί πλήρως για αυτό. Η πανδημία έχει και θα συνεχίσει να επηρεάζει ανθρώπους, κάθε ηλικίας, με πολλούς τρόπους:
-μέσω μόλυνσης και ασθένειας, μερικές φορές με αποτέλεσμα τον θάνατο ο οποίος φέρνει πένθος στα επιζώντα μέλη της οικογένειας.
-μέσω του οικονομικού αντίκτυπου, με απώλειες θέσεων εργασίας και συνεχή εργασιακή ανασφάλεια και με τη φυσική απόσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.

Πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε επειγόντως.

Βρισκόμαστε ξανά εν μέσω μιας άλλης παγκόσμιας κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων υγείας, οικονομίας και κοινωνίας. Η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής Υγείας το 2021 μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε και να δράσουμε μαζί για να αναδείξουμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανισότητα για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να απολαμβάνουν καλή ψυχική υγεία. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Το ψυχιατρικό τμήμα του Βενιζελείου είναι ανοικτό σε νέες προτάσεις συνεργασίας με άλλους φορείς αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση, συμβουλευτική, υποστήριξη και παροχή θεραπείας όλων των πολιτών με στόχο προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλους χωρίς διακρίσεις.

Πηγή: World Mental Health Day 2021, https://www.who.int

Συγγραφή: Πετράκη Χαρίκλεια, Ψυχολόγος

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com