Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Κυτταρολογικό

Κυτταρολογικό εργαστήριο


Η Κλινική Κυτταρολογία έχει ενσωματωθεί από 40ετίας στην καθημερινή διαγνωστική πρακτική ενός Γενικού Νοσοκομείου, επειδή προσφέρει γρήγορη, ασφαλή, ανώδυνη και σχετικά χαμηλού κόστους διάγνωση σε παθήσεις ποικίλων οργάνων του ανθρώπου. Παράλληλα η κυτταρολογική εξέταση των κολποτραχηλικών επιχρισμάτων αποτελεί τη μόνη μέχρι σήμερα αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξέταση πληθυσμικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Βαθμός/Ιδιότητα Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνο
Διευθυντής Μαστοράκης Εμμανουήλ 2813408734
Γραμματεία
ΤΕ Κοιν. Εργασίας 
Μαυράκη Μαρία 2813408100

Το Κυτταρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο» λειτουργεί από το έτος 1989 με συνεχή βελτίωση των υποδομών του σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καλύπτοντας τις διαγνωστικές ανάγκες του Νοσοκομείου με την εξέταση δειγμάτων Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας, Κυτταροδιαγνωστικής Παρακεντήσεων δια Λεπτής Βελόνης επιπολής και εν τω βάθει οργάνων και Πληθυσμικού ελέγχου των γυναικών (Εξέταση Τραχήλου Μήτρας κατά Παπανικολάου).
Στόχο του τμήματος αποτελεί η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη πληθυσμού από ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης σε υπηρεσίες υγείας που άπτονται του αντικειμένου της Κλινικής Κυτταρολογίας, με την εφαρμογή σύγχρονων διαγνωστικών τεχνικών (Κυτταρολογία Υγρής Φάσης).

Παραγόμενο έργο
Στο Εργαστήριο πραγματοποιούνται ετησίως 6500 εξετάσεις γεννητικού συστήματος του θήλεος, αναπνευστικού συστήματος (κυτταρολογία πτυέλων, βρογχικών εκπλύσεων, υλικού ληφθέντος με ψήκτρα και παρακέντησης δια λεπτής βελόνης), υγρών κοιλοτήτων του σώματος, Ε.Ν.Υ. υλικού ληφθέντος με ψήκτρα από τον χοληδόχο πόρο, ουροποιητικού συστήματος, υλικού ληφθέντος με παρακέντηση δια λεπτής βελόνης απεικονιστικά ή μη καθοδηγούμενης, από καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις μαστού, ήπατος, θυρεοειδούς, λεμφαδένων, σιελογόνων αδένων, μαλακών μορίων, νεφρού, μεσοθωρακίου). Η επεξεργασία των δειγμάτων για την παρασκευή επιχρισμάτων, γίνεται με μεθόδους συμβατικής κυτταρολογίας και αυτοματοποιημένης κυτταρολογίας με την τεχνική υγρής φάσης (διαγνωστική μορφολογία, κυτταροχημική και ανοσοκυτταροχημική ανάλυση, δυνατότητα αποστολής δειγμάτων για ανάλυση με μοριακή κυτταρολογία σε εξειδικευμένα Κυτταρολογικά Εργαστήρια).
Το Κυτταρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο» συμμετέχει ετησίως με ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια. Από το τρέχον έτος (2016) οι ιατροί του τμήματος συμμετέχουν κατόπιν σχετικής αίτησης και έγκρισης από το ΔΣ του Νοσοκομείου σε πρόγραμμα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου σε διαγνώσεις περιπτώσεων που αποστέλλονται ηλεκτρονικά (virtual slides ) από πιστοποιημένο οίκο του εξωτερικού. Η ενέργεια αυτή γίνεται ετησίως, στο πλαίσιο μελλοντικής συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης (ISO) του τμήματος.
Το Κυτταρολογικό Τμήμα παρέχει 1 έτος άσκησης στην ειδικότητα της Κυτταρολογίας, με μία θέση ειδικευόμενου ιατρού. Προς τον σκοπό αυτό το τμήμα διαθέτει πλήρες αρχείο εκπαιδευτικών περιστατικών.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com