Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Ιστορία του Βενιζέλειου

Επιχειρώντας την ιστορική διαδρομή του Βενιζελείου Νοσοκομείου, διαπιστώνει κανείς από τους ενδιάμεσους σταθμούς, τη μακρά του πορεία στο χρόνο και την ιδιότητα του να προσαρμόζεται στις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας της κάθε εποχής, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα, γεγονός που έχει κατορθώσει να κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του κάθε Ηρακλειώτη και του Κρητικού λαού.

1936 Η Παγκρήτια Ένωση των Κρητών Αμερικής αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μεγάλο έργο στη μνήμη του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου το οποίο να έχει παγκρήτιο χαρακτήρα.

1949 Συνάπτεται σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, Αμερικανικής Αντιπροσωπείας, της Παγκρήτιας Ένωσης των Κρητών των ΗΠΑ και του Δήμου Ηρακλείου για την κατασκευή του έργου. Οι τρεις πρώτοι αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση και ο Δήμος Ηρακλείου παραχωρεί το οικόπεδο.

1953 Εγκαινιάζεται στις 22 Αυγούστου 1953 το νέο νοσοκομείο και ονομάζεται ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΥΜΑΤΙΩΝΤΩΝ. Λειτουργεί αρχικά σαν σανατόριο.

1967 Μετατρέπεται σε Γενικό Νοσοκομείο με 200 κρεβάτια και λειτουργεί με τις βασικές ιατρικές ειδικότητες.

1973 Συγχώνευση του ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ με το ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο. Λειτουργεί με 270 κρεβάτια.

1986 Λειτουργεί ως ΝΠΔΔ και εντάσσεται στο ΕΣΥ με 500 οργανικά κρεβάτια, με τίτλο ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ".

2012 Λειτουργεί ως διασυνδεόμενο νοσοκομείο με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με 440 κλίνες, με την επωνυμία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ -  Γ.Ν. “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ” και με ενιαία διοίκηση (ΦΕΚ 1681Β/28-07-2011).

2019 Επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. (άρθρο 165, Τεύχος Α’ 43/09.03.2019)- Κατάργηση ενιαίου και αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία “Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου - Γενικό Νοσοκομείο Βενιζέλειο” και μετατροπή αποκεντρωμένης οργανικής μονάδας σε ανεξάρτητο ΝΠΔΔ του ΕΣΥ, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της 7ης ΥΠΕ.

 

Βίντεο από τον χώρο του νοσοκομείου, το 1961. 

Ιστορία του Πανάνειου

To Πανάνειο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ηρακλείου απέναντι από τον Προμαχώνα Βηθλεέμ επί της Λεωφόρου Νικολάου Πλαστήρα.

1892 Ο Πανανός Θεοδουλάκης και η σύζυγός του Αθηνά, προσφέρουν στην Ενορία του Αγίου Μηνά (Ηρακλείου) μεγάλη ακίνητη περιουσία, οικόπεδα και χρήματα με σκοπό να χτιστεί στην πόλη ένα δημοτικό νοσοκομείο. Ανακηρύσσονται μεγάλοι Ευεργέτες της πόλης.

1902 Εγκαινιάζεται το νέο νοσοκομείο. Ονομάζεται ΠΑΝΑΝΕΙΟ προς τιμήν των δωρητών του και δωρίζεται στον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά. Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του το Πανάνειο είχε αναπτύξει όλες τις βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως χειρουργική, παθολογία, μαιευτική και τα ανάλογα εργαστήρια.

1939 Με αναγκαστικό νόμο το Πανάνειο παραχωρείται οριστικά στο Δήμο Ηρακλείου.

1987 Κηρύσσεται διατηρητέο μνημείο της πόλης.

Παραπλεύρως του μνημείου, στεγάζονται και λειτουργούν οι αποκεντρωμένες μονάδες του ΓΝΗ "Βενιζέλειο" το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου και το ΚΟΙ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ (πρώην Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου).

Σχετικές Πληροφορίες:
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ: Το Πανάνειο Νοσοκομείο
Πανάνειο Δημοτικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

 

Βίντεο με την παρουσίαση της ιστορίας του Πανάνειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com