Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Πυρηνική Ιατρική

Πυρηνική Ιατρική


Το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής λειτουργεί από το 1997 στο υπόγειο του Παλαιού Κτιρίου του Νοσοκομείου. Περιλαμβάνει δύο τμήματα, το τμήμα των σπινθηρογραφημάτων (in vivo) και το τμήμα των ορμονικών προσδιορισμών (in vitro).

Βαθμός/Ιδιότητα Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνο
Υπεύθ.Διευθύντρια Πυρηνικός Ιατρός Προφαντή Μαρία 281340 8429

Στόχοι
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να προσφέρει, με τη βοήθεια μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας (γ-camera, γ-counter) και τη χρήση σύγχρονων ραδιοφαρμάκων ,ασφαλή και αξιόπιστη διαγνωστική προσέγγιση σε μια πληθώρα κλινικών προβλημάτων (καρδιολογικά, ορθοπεδικά, ενδοκρινικά, ορθοπεδικά, πνευμονολογικά, ουρολογικά κλπ). Απώτερος στόχος παραμένει η ίδρυση μονάδας χορήγησης θεραπευτικού ιωδίου εν όψει της επέκτασης του νοσοκομείου.

Παραγόμενο έργο
Στο τμήμα in vivo του εργαστηρίου γίνονται καθημερινά, στο πρωινό ωράριο, σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου, οστών (στατικά και 3 φάσεων), θυρεοειδούς, αιμάτωσης πνευμόνων, νεφρών (δυναμικά και στατικά), ήπατος-σπληνός και ανίχνευσης αιμορραγιών. Επίσης οι ιατροί εφημερεύουν σε ετοιμότητα και εξυπηρετούν με τη βοήθεια τεχνολόγου επείγοντα περιστατικά, όπως επεισόδια πνευμονικής εμβολής, θυρεοτοξικής κρίσης κλπ.
Στο τμήμα in vitro συλλέγονται τα δείγματα αίματος των εξεταζομένων και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρώνται οι αιτούμενες εξετάσεις και εκδίδονται τα αποτελέσματα.Μπορεί να μετρηθεί ένα μεγάλο φάσμα ορμονών (θυρεοειδούς ωοθηκών, επινεφριδίων, υπόφυσης κλπ). Ορισμένες μάλιστα ορμόνες, όπως η ελεύθερη τεστοστερόνη, η 17-ΟΗ προγεστερόνη, η Δ4 ανδροστενδιόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEAS) μετρώνται κατ' αποκλειστικότητα στο εν λόγω τμήμα.
Τέλος στο εργαστήριο υπάρχει, κατόπιν αιτήσεως των κλινικών ιατρών, η δυνατότητα χορήγησης θεραπευτικών ραδιοφαρμάκων, εκτός, επί του παρόντος, από το θεραπευτικό ιώδιο 131.

Κανονισμός λειτουργίας
Το εργαστήριο δέχεται τους εξεταζομένους τις εργάσιμες ώρες από 8:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. με βάση το ημερήσιο πρόγραμμα των ραντεβού. Τα ραντεβού κλείνονται αποκλειστικά στη γραμματεία του τμήματος τις ίδιες ώρες και στο τηλέφωνο 281340 8427. Επίσης κάθε Παρασκευή λειτουργεί απογευματινό ιατρείο στα πλαίσια και με τους όρους της ολοήμερης λειτουργίας του Νοσοκομείου, ομοίως με προγραμματισμένα ραντεβού.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Εκπαίδευση των ιατρών γίνεται σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα του ΠΑΓΝΗ.

Η συμβολή του ραδιενεργού ιωδίου στη σύγχρονη ιατρική

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com