Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Αναισθησιολογικό

Αναισθησιολογικό τμήμα


Το αναισθησιολογικό τμήμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στελεχώνεται από: 5 Δ/τές ΕΣΥ, 1 Επιμελητή Α΄ ΕΣΥ, 2 Επιμελητές Β΄ ΕΣΥ, 2 Επικουρικούς ιατρούς, 3 Ειδικευόμενους ιατρούς (κενές θέσεις 3) και 14 Νοσηλεύτριες/τές ΤΕΙ.

Βαθμός Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνο
Διευθύντρια Μανωλαράκη Μαρία 281340 8412
Προϊσταμένη Τζωρμπατζάκη Μαρία 281340 8565

Λειτουργία Τμήματος
Χειρουργικές αίθουσες: Καθημερινά λειτουργούν 5 χειρουργικές αίθουσες από τις 8:00 πμ έως 15:00 μ.μ. για τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά. Μετά τις 15:00 μ.μ. διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα επείγοντα περιστατικά. Δύο φορές την εβδομάδα χορηγείται καταστολή ή Γενική αναισθησία σε χώρο εκτός χειρουργείου, στο γαστρεντερολογικό τμήμα σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις.
Συντονισμός: Καθημερινά συντονιστής αναισθησιολόγος ασχολείται με τη διεκπεραίωση των τακτικών προγραμμάτων εντός ωραρίου καθώς και τη διαχείριση εκτάκτων χειρουργείων όταν προκύψουν ενώ τα τακτικά χειρουργεία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αίθουσα ανάνηψης: Λειτουργεί αίθουσα ανάνηψης με 6 κλίνες και με αποκλειστική απασχόληση 2 νοσηλευτών αναισθησίας για την άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα των ασθενών ούτως ώστε με την σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου να αποχωρούν από το χειρουργείο με ασφάλεια.
Μετεγχειρητική αναλγησία
Εφαρμογή μετεγχειρητικής αναλγησίας με:
Συνεχή ή κατ’επίκληση ενδοφλέβια έγχυση ή
Συνεχή ή κατ’επίκληση επισκληρίδιο έγχυση 
Υποστήριξη και αναζωογόνηση ασθενών
Σε καθημερινή βάση το αναισθησιολογικό τμήμα συμμετέχει:
-Στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.
-Χορηγεί καταστολή σε τμήματα εκτός χειρουργείου στα οποία περιλαμβάνονται: αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος , η καρδιολογική κλινική και για ηλεκτρική ανάταξη αρρυθμιών.
-Συμμετέχει στην ανάνηψη και αντιμετώπιση παιδιατρικών ασθενών με διάφορες παθολογικές καταστάσεις.
-Στη διακίνηση και διακομιδή βαρέως πασχόντων ασθενών διασωληνωμένων ή μη εντός και εκτός νοσοκομείου, στον ίδιο ή σε άλλο Νομό ελλείψει κλίνης ΜΕΘ στο νοσοκομείο.

Αναισθησιολογικό Ιατρείο Προεγχειρητικού Ελέγχου
Το Αναισθησιολογικό ιατρείο προεγχειρητικού ελέγχου λειτουργεί καθημερινά στο 2ο όροφο πλησίον του χειρουργείου από ειδικευμένο αναισθησιολόγο. Εκτός από την διεκπεραίωση του προεγχειρητικού ελέγχου του τακτικού προγράμματος χειρουργείου της επόμενης ημέρας, ασχολείται και με τον προεπεμβατικό έλεγχο βαρέως πασχόντων ασθενών για τον έγκαιρο προγραμματισμό επιπλέον ελέγχου και θεραπευτικής παρέμβασης. Λειτουργεί καθημερινά από 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. πολλάκις και 17:00 μ.μ. Στον προεγχειρητικό έλεγχο λαμβάνουν μέρος και οι ειδικευόμενοι αναισθησιολογίας με την επίβλεψη του ειδικού. Κάθε αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος για τον προεγχειρητικό έλεγχο και τις προεγχειρητικές οδηγίες των ασθενών στους οποίους θα χορηγήσει αναισθησία.

Ιατρείο πόνου
Το ιατρείο πόνου λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα σε ημέρα μη γενικής εφημερίας, εκτός Παρασκευής στο υπόγειο του νοσοκομείου, στην αίθουσα διαλογής, μετά από ραντεβού. Είναι στελεχωμένο με δύο γιατρούς διευθυντές ΕΣΥ και μία νοσηλεύτρια. Οι ημέρες λειτουργίας καθορίζονται κάθε μήνα από την Διευθύντρια του τμήματος. Οι ασθενείς κλείνουν ραντεβού επικοινωνώντας με τα κεντρικά τηλέφωνα των ραντεβού του νοσοκομείου. Στο ιατρείο αντιμετωπίζονται ασθενείς με οξύ ή χρόνιο πόνο καλοήθους ή κακοήθους αιτιολογίας και αντιμετώπιση χρόνιου πόνου στις κλινικές (κακοήθη πόνο). Στις θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνονται περιφερικοί και κεντρικοί νευρικοί αποκλεισμοί.
Υπάρχει εθελοντική προσφορά και παρουσία ψυχολόγου στο ιατρείο.
Οι ώρες λειτουργίας είναι 8:00 π.μ - 14:00 μ.μ.
Στις επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης του πόνου περιλαμβάνονται:
1. Κεντρικοί αποκλεισμοί (αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή και ουριαία επισκληρίδιος αναλγησία)
2. Συμπαθητικοί αποκλεισμοί (αστεροειδούς γαγγλίου,παρασπονδυλικός,οσφυϊκός αποκλεισμός)
3. Διηθήσεις σημείων πυροδότησης
4.Αποκλεισμός περιφερικών νεύρων (μηριαίου,κνημιαίου,περονιαίου,ισχιακού, κτλ)
5. Ενδοφλέβια χορήγηση συνδυασμού φαρμάκων κατά περίπτωση
6. Ενδοαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων
Στις μη επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης του πόνου περιλαμβάνονται η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και η συνταγογράφηση τους, ειδικά των ναρκωτικών αναλγητικών ουσιών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
α. Το Τμήμα παρέχει πλήρη ειδικότητα αναισθησιολογίας.
Στα πλαίσια της εκπαίδευσης των ειδικευομένων τηρείται η παρακολούθηση των τμημάτων στις διάφορες κλινικές όπως ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας.
β. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους παρακολουθούν μαθήματα στα οποία και συμμετέχουν.
Δύο φορές το μήνα διεξάγονται μαθήματα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού τους προγράμματος του τμήματος το οποίο θα πρέπει να τηρείται με σχολαστικότητα.
Απαραίτητη και σκόπιμη κρίνεται η παρουσία όλων των ιατρών του τμήματος.
γ. Τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος συμμετέχει σε Συνέδρια, Συμπόσια, Σεμινάρια, Πρωτόκολλα.

Κλινικό έργο
Στις εφαρμοζόμενες αναισθησιολογικές τεχνικές περιλαμβάνονται:
• Γενική Αναισθησία με ενδοτραχειακή ή ρινοτραχειακή διασωλήνωση ή χρήση υπεργλωττιδικής συσκευής
• Ξύπνια διασωλήνωση με χρήση ινοπτικού βρογχοσκοπίου
• Περιοχική υπαραχνοειδής αναισθησία
• Περιοχική επισκληρίδιος αναισθησία
• Συνδυασμένη περιοχική αναισθησία: υπαραχνοειδής και επισκληρίδιος
• Συνδυασμένη αναισθησία, γενική και επισκληρίδιος
• Περιοχικοί αποκλεισμοί νεύρων
• Ενδοφλέβια περιοχική αναισθησία

Αριθμός και είδος αναισθησιολογικής Τεχνικής Έτους 2016
Γενική αναισθησία: 3454
Γενική αναισθησία και υπαραχνοειδής: 27
Γενική και Επισκληρίδιος αναισθησία: 144
Επισκληρίδιος (θωρακική και οσφυική) αναισθησία: 90
Επισκληρίδιος και Υπαραχνοειδής: 57
Επισκληρίδιος και καταστολή: 2
Υπαραχνοειδής: 1174
Υπαραχνοειδής και Καταστολή: 1
Ενδοφλέβια και Περιοχική: 2
Καταστολή: 35
Νευροληπταναλγησία: 1
Τοπική και καταστολή: 10
Σύνολο: 4997
Τοπική αναισθησία: 3607

Εφημερίες
Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο πραγματοποιεί 15-16 γενικές εφημερίες και 14-15 εσωτερικές εφημερίες κάθε μήνα.
Ο εφημερεύον αναισθησιολόγος:
-Ελέγχει προεγχειρητικά τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, ενημερώνει τον ασθενή και το περιβάλλον του για την αναισθησία και τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.
-Επισκέπτεται μετεγχειρητικά τους ασθενείς (έκτακτα & τακτικά) για τον έλεγχο της αναλγησίας τους, κάνοντας τις κατάλληλες τροποποιήσεις αν απαιτείται.
-Επισκέπτεται και επιβλέπει την αγωγή των ασθενών του ιατρείου πόνου που νοσηλεύονται.

Κανονισμός λειτουργίας
Το καθημερινό ωράριο λειτουργίας ξεκινάει στις 8:00 π.μ. Κάθε αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της αίθουσας στην οποία χορηγεί αναισθησία εντός του προβλεπόμενου χρόνου όπως καθορίζεται από τον κανονισμό χειρουργείου. Το Τμήμα λειτουργεί βάσει της Υπουργικής απόφασης Άρθρο του Ν. 2071/92 (ΦΕΚ143/Α/83) και τις διατάξεις του Ν.1397/83 (ΦΕΚ 143/Α/83).

Καθορισμός (ελαχίστων) ορίων προδιαγραφών για Ασφαλή Χορήγηση Αναισθησίας
Αρ.πρωτ: Υ4α/3592/96 και βάσει του κανονισμού χειρουργείου με απόφαση Διοικητή με το άρθρο 8 και 9 της με αριθμό 76/5-3-2003.
Κατά την έναρξη της αναισθησίας είναι παρόντες ειδικευμένος και ειδικευόμενος αναισθησιολόγος και νοσηλεύτρια/τής αναισθησίας. Για την χορήγηση αναισθησίας σε παιδιατρικούς ασθενείς παρευρίσκονται στην αίθουσα δύο ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι όπως ορίζεται από την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία.
Σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του τμήματος αναφέρεται το καθημερινό αντικείμενο απασχόλησης (χειρουργική αίθουσα, Ιατρείο Πόνου, ERCP) κάθε αναισθησιολόγου, ειδικού και ειδικευόμενου, το οποίο καθορίζεται από τον Διευθυντή του τμήματος.
Υπάρχει μέριμνα για την συμμετοχή των αναισθησιολόγων κυκλικά σε όλες τις κλινικές.
Κάθε αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος για τον προεγχειρητικό έλεγχο και τις προεγχειρητικές οδηγίες των ασθενών στους οποίους θα χορηγήσει αναισθησία.
Μετά το πέρας του προεγχειρητικού ελέγχου ο ασθενής ενημερώνεται αναλυτικά τόσο για το είδος της αναισθησίας που δύναται και επιθυμεί να λάβει όσο και για τις πιθανές επιπλοκές από αυτήν. Ο ασθενής ακολούθως συναινεί για την ενημέρωσή του εγγράφως σε ανάλογο έντυπο.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα – μαθήματα
*Προεγχειρητική εκτίμηση και προετοιμασία στα παιδιά.
*Χορήγηση αναισθησιίας (εισαγωγή-διατήρηση-ανάνηψη) σε παιδιά, βρέφη και νεογνά.
*Δύσκολος παιδικός αεραγωγός
*Ανατομικές και φυσιολογικές διαφορές παιδιού-ενήλικα.
*Η φαρμακολογία των εισπνεόμενων και ενδοφλέβιων αναισθητικών στα παιδιά.
*Παιδιατρικά αναισθησιολογικά επείγοντα: Λαρυγγόσπασμος, αίτια Οξέος Εισπνεστικού Σιγμού, Επιγλωττίτιδα, Λαρυγγίτιδα, Ξένο σώμα, Οξύ Άσθμα, Status asthmaticus, Διεγχειρητικός Βρογχόσπασμος, Καταπληξία, Αναφυλαξία, Έγκαυμα, Επιληψία status, Κακοήθης Υπερπυρεξία, Αντιμετώπιση).

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2022-2023

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα
o Επιπλοκές της Αναισθησίας.
o Αντιπηκτικά και Περιοχική Αναισθησία.
o Υπερηχογραφική Απεικόνιση Αγγείων και Περιφερικών Νεύρων.
o Δεοντολογικά, Ηθικά και Νομικά Ζητήματα στην Ιατρική Πράξη.
o Συστηματική ανασκόπηση: επισκληρίδια αναλγησία με Τ.Α. και οπιοειδές σε ασθενείς με επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, αποτελεσματικότητα αναλγησίας, επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και στη ναυτία.
o Μηχανικός Αερισμός κατά την αναισθησία.
o Μηχανισμοί Πήξης - Μετάγγιση Αίματος και Παραγώγων.
o Αναισθησία και Περιεγχειρητική διαχείριση στις Μείζονες Ενδοκοικιακές επεμβάσεις.
o Νευροπαθητικός πόνος.

Στόχοι
α. Στόχος του αναισθησιολογικού τμήματος είναι η Ασφάλεια των ασθενών και η Ποιότητα στην αναισθησία.
Β. Μελλοντικό στόχο αποτελεί η έναρξη λειτουργίας 2 επιπλέον χειρουργικών αιθουσών που αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Γ. Η δυνατότητα απασχόλησης επιπλέον αναισθησιολόγων στο ιατρείο πόνου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε καθημερινή βάση ή μία ημέρα επί πλέον και η ενδυνάμωσή του με την παρουσία ψυχολόγου.
Δ. Η δημιουργία τμήματος ανώδυνου τοκετού σε συνεργασία με τη μαιευτική κλινική για την παροχή αναλγησίας στο φυσιολογικό τοκετό που θα μπορούσε να βελτιώσει ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην επίτοκο.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com