Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Νευροχειρουργική

Νευροχειρουργική κλινική


Η Νευροχειρουργική κλινική του Γ.Ν. Βενιζελείου είναι από τις παλαιότερες στην Ελληνική Επικράτεια και η πρώτη Νευροχειρουργική κλινική στην Κρήτη. Ιδρύθηκε το 1979 από τον Νευροχειρουργό και Διευθυντή κο Φώτη Χαραλαμπόπουλο, μερικά χρόνια πριν από τη σύσταση του ΕΣΥ.

Βαθμός Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνο
Συντονιστής Διευθυντής Αρβανιτάκης Δημήτρης 281340 8400
Προϊσταμένη Ανωγειανάκη Κωνσταντίνα 281340 8261

Ιστορία
Η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε 10/7/1979: τύπος εγχείρησης κρανιοανάτηση από τον κο Φώτη Χαραλαμπόπουλο. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν άλλες 41 νευροχειρουργικές επεμβάσεις.
Το 1983 το τμήμα επανδρώθηκε και με δεύτερο Νευροχειρουργό, τον κύριο Γεώργιο Ζουρνατζιδη σε θέση επιμελητού Β. Μέχρι το 1994 συνέχιζε να είναι η μοναδική νευροχειρουργική κλινική της Κρήτης, οπότε και ιδρύθηκε και δεύτερη στο ΠΑΓΝΗ.
Για 15 ολόκληρα χρόνια κάλυπτε νευροχειρουργικά με νευροχειρουργικές επεμβάσεις διαφόρου βαρύτητας, και όλη τη γκάμα της νευροχειρουργικής σε όλη την Κρήτη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, δηλαδή της 7η ΥΠΕ. Εφημέρευε και κάλυπτε συνεχώς κάθε μέρα για 15 χρόνια.
Το 2002 με τη συνταξιοδότηση του πρώτου διευθυντή και ιδρυτή της νευροχειρουργικής κλινικής, ανέλαβε τη διεύθυνση ο νευροχειρουργός Δημήτριος Μιχ. Αρβανιτάκης, μετά που κρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών ΕΣΥ. Η κρίση έγινε στην Αθήνα από 7 καθηγητές νευροχειρουργούς από όλη την Ελλάδα, 2 εισηγητές και 5 κριτές. Η επιλογή ήταν ομόφωνη ανάμεσα σε 5 υποψήφιους.
Συγχρόνως ανατάχθηκε η νέα πτέρυγα νευροχειρουργικής κλινικής με 18 κλίνες (12 κλίνες Ν/Ν και 6 ΓΝΘ), αυξήθηκε ο χρόνος ειδικότητας τον ειδικευόμενων ιατρών Ν/Χ επιπλέον 1 χρόνο και ο αριθμός ειδικευομένων ιατρών Ν/Χ από μια θέση σε τρεις.

Παραγόμενο έργο
Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Βενιζελείου νοσηλεύει περίπου 1000 ασθενείς το χρόνο, νοσηλεία στη ΜΕΘ περίπου 150 ασθενείς το χρόνο, και άλλοι τόσοι περίπου στην διασπορά.
Πραγματοποιεί κατά μέσω όρο 200 τακτικά χειρουργεία το χρόνο και έκτακτα όλης της γκάμας επεμβάσεων της νευροχειρουργικής διαφόρου βαρύτητας (μεσαίας, βαριάς, βαρύτατης). Επίσης πραγματοποιεί πρωτοποριακές επεμβάσεις και τεχνικές χειρουργικής σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού και χειρουργική περιφερικού νευρικού συστήματος. Tα αποτελέσματα των νευροχειρουργικών επεμβάσεων κρίνονται άριστα κατά ομολογία των χειρουργημένων ασθενών.
Πραγματοποιεί 15 γενικές εφημερίες το μήνα και 15 εσωτερικές.
Λειτουργεί τακτικό ιατρείο γενικής νευροχειρουργικής και νευροχειρουργικής σπονδυλικής στήλης, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 2.500 χιλιάδες ασθενείς κάθε έτος.
Στις μέρες γενικής εφημερίας εξετάζονται στα ΤΕΠ περίπου 4.000 ασθενείς ετησίως.
Λειτουργεί θάλαμος απομόνωσης νευροχειρουργικών περιστατικών αυξημένης φροντίδας 3 κλινών.

Λειτουργία τμήματος
Η κλινική έχει 2 χειρουργικές ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.
Διενεργεί τακτικά ιατρεία όλες τις εργάσιμες μέρες από 10:00 π.μ. μέχρι 15:00 μ.μ.

Εκπαιδευτικό έργο
Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Βενιζελείου λαμβάνει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια Ελλάδας και εξωτερικού ενεργά παρουσιάζοντας επιστημονικές εργασίες.
Εκπαιδεύει νέους γιατρούς και δίνει νευροχειρουργικό εξάμηνο για τους ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων.
Οργανώνει ημερίδες με συναφές θέμα νευροχειρουργικής (π.χ. Διημερίδα 3-4 Οκτωβρίου 2008, CANTIA MARIS).

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com