Τηλ. Κέντρο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr Γρ. Πολίτη: 281340 8149            Information: EN   DE   FR   IT   RU     Ραντεβού: 281340 8189 8193        

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων, 28 Ιουλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα  κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων, είναι ένα ετήσιο παγκόσμιο γεγονός, που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρχών, απέναντι στην ενημέρωση, την πρόληψη και την πρόσβαση των ασθενών σε εξετάσεις και θεραπεία.

Οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας παγκοσμίως και αιτία σοβαρής ηπατικής νόσου, με επιπλοκές όπως η κίρρωση του ήπατος και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος. Αποτελούν δε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με υψηλό κοινωνικό και υγειονομικό κόστος.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β προκαλεί συνήθως χρόνια ηπατίτιδα όταν μεταδίδεται στην βρεφική/παιδική ηλικία, και υπολογίζεται πως το 2-3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα (250.000 άτομα) έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.

Η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα και ο επιπολασμός των φορέων ηπατίτιδας Β παρουσιάζει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, η μετακίνηση πληθυσμών από περιοχές υψηλής ή ενδιάμεσης ενδημικότητας αυξάνει τον επιπολασμό της ηπατίτιδας Β.

Η νόσος είναι κατά κύριο λόγο ασυμπτωματική, με την πλειοψηφία των ασθενών να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν και να διαγιγνώσκονται συνήθως τυχαία σε έλεγχο για άλλο λόγο (π.χ. προγεννητικά, για έκδοση πιστοποιητικού υγείας, κτλ.).

Η μετάδοση της ηπατίτιδας Β γίνεται με επαφή με αντικείμενα μολυσμένα με αίμα  (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες), με την σεξουαλική επαφή και από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό. Δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή (χειραψία, φιλί, αγκαλιά, βήχας), το νερό, την τροφή, την χρήση οικιακών σκευών.

Για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, υπάρχουν σήμερα φάρμακα τα οποία δρουν μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού και επιβραδύνοντας την ηπατική νόσο.

Η ηπατίτιδα C στην Ελλάδα υπολογίζεται πως προσβάλλει το 1.9% του γενικού πληθυσμού (περίπου 200.000 άτομα). Από τους μολυνθέντες 75-85% θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες) και σπάνια από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί της. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλο μέσο προφύλαξης.

Η εισαγωγή νέας γενιάς αντι-ιικών φαρμάκων έχει αλλάξει ριζικά τη θεραπεία της ηπατίτιδας C τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, και πρόσφατα στην χώρα μας η πρόσβαση στις νέες θεραπείες περισσοτέρων, βάσει κριτηρίων, ασθενών αναμένεται να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην θεραπευτική της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Παράλληλα με τις νέες θεραπευτικές, υπάρχει εξέλιξη και στις διαγνωστικές μεθόδους όσον αφορά τα νοσήματα του ήπατος. Έτσι, επιπλέον της βιοψίας του ήπατος που δίνει τις περισσότερες πληροφορίες για τον βαθμό, την αιτιολογία και την ενεργότητα της ηπατικής νόσου, η ελαστογραφία ήπατος αποτελεί νέα μέθοδο που δίνει παρόμοιες πληροφορίες με την βιοψία όσον αφορά τον βαθμό της ίνωσης, με το πλεονέκτημα ότι είναι ανώδυνη, γρήγορη και εύκολα επαναλήψιμη μέθοδος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σημαντική παραμένει η ενημέρωση του κοινού και του ιατρικού προσωπικού για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ατόμων που ίσως έχουν έρθει σε επαφή με τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Χρήσιμες συμβουλές πρόληψης
• Τηρείτε κανόνες ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών)
• Μάθετε με μια απλή εξέταση αίματος αν έχετε μολυνθεί από ιογενή ηπατίτιδα
• Εμβολιαστείτε έναντι της ηπατίτιδας Α και Β εφόσον ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή πρόκειται να ταξιδέψετε σε χώρα με υψηλή ενδημικότητα
• Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή εφόσον δεν γνωρίζετε το ιολογικό προφίλ του συντρόφου σας
• Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα (σύριγγες, βελόνες, ψαλίδια, νυχοκόπτες, οδοντόβουρτσα, ξυραφάκια κ.λπ.)
• Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα ή μιας χρήσης εργαλεία κατά την περιποίηση νυχιών, βελονισμό, τατουάζ, piercing κ.λπ.

 Εκ μέρους του Ηπατολογικού Ιατρείου, ΓΝΗ Βενιζέλειο

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com