Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – Ψυχική Υγεία και Ευεξία

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ορίστηκε το 1994, με κοινή απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας. Σκοπός είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα. Πρόκειται για μία μέρα αναθεώρησης και επαναδιαπραγμάτευσης ιδεών και σκέψεων που αφορούν τον τομέα της ψυχικής υγείας.

Η ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, προσδιορίζεται ως «η κατάσταση ευεξίας στην οποία ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά, να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής. Δεν είναι απλά η απουσία ενός προβλήματος ή μιας διαταραχής».

Η ψυχική υγεία μας αφορά όλους τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε ζητήματα ψυχικής υγείας δε θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στην πρόληψη και στην προαγωγή της, αλλά και στη διεκδίκηση της ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στην οργάνωση υποστηρικτικών παρεμβάσεων προσβάσιμων σε όλους, στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων που πάσχουν από ψυχική νόσο και στην εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος.

Η ψυχική ευεξία αφορά στην ισορροπία που επιτυγχάνεται μεταξύ σώματος και νου. ‘Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι δείχνουν πλέον πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και τη βελτίωση της ψυχική ευεξίας, καθώς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως η ψυχική ευεξία συνδέεται με την ψυχική υγεία.

Ένα καλό επίπεδο ψυχικής ευεξίας δε σημαίνει ότι τα άτομα δε βιώνουν ποτέ αισθήματα ή καταστάσεις τις οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν, σημαίνει όμως ότι το άτομο διαθέτει τις αντοχές και τα εφόδια να ανταπεξέλθει όταν οι καταστάσεις γίνονται δυσκολότερες από ότι συνήθως.

Κανένας δεν μπορεί να σας χαρίσει την ψυχική ευεξία.

Αναλογιστείτε τι κάνατε παλαιότερα κι αν αυτό είχε θετικό αντίκτυπο. Κινητοποιηθείτε, αποκτήστε νέα ενδιαφέροντα, αλλάξτε τρόπο σκέψης, αδράξτε την κάθε στιγμή, δώστε προσοχή σε απλά καθημερινά πράγματα, χαρίστε το χαμόγελό σας και συνδεθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας.

Η ψυχική υγεία και Ευεξία γίνεται Παγκόσμια προτεραιότητα για όλους.          

Μπουρλέσσας Λάμπρος – Κοινωνικός Λειτουργός
Ξενώνας Αλκυονίδα
Γενικό Νοσοκομείο Βενιζέλειο – Πανάνειο

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com