Μια εποχή που ο πλανήτης όλος πλήττεται από τον ιό Covid-19, καλούμαστε όλοι να τον αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο άρτια και να τον ξεπεράσουμε, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε πάλι τη ζωή από εκεί που την αφήσαμε. Οι πολιτείες απέδειξαν ότι ήταν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν μία παγκόσμια υγειονομική κρίση και τελευταία μόνο μπόρεσαν να αναπτύξουν μηχανισμούς ουσιαστικής διαχείρισης. Πολλοί άνθρωποι απομονώθηκαν προληπτικά από μόνοι τους ή μετά από συστάσεις των οικογενειακών ιατρών τους από τις οικογένειες τους, στερήθηκαν αγαπημένα πρόσωπα για να τους προστατεύσουν από την πιθανή έκθεση τους στον ιό, έχασαν θέσεις εργασίας, μειώθηκαν τα εισοδήματα τους, βίωσαν στο σύνολο τους το φόβο και την κοινωνική ανασφάλεια που η όλη κατάσταση εμπεριείχε. Οι άνθρωποι έζησαν και ζουν σε κλίμα έλλειψης σταθερότητας στην εποχή του ιού. Η κρίση, η οποία αρχικά χαρακτηρίστηκε υγειονομική έδωσε τη θέση της σε μία παγκόσμια ψυχοκοινωνική κρίση, λόγω και των τεράστιων συνεπειών στην ψυχική υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις 26/7/2021 (http//:europa.eu) το αίσθημα μοναξιάς διπλασιάστηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Μάλιστα στις ηλικίες 18-35 ετών το ποσοστό ήταν τετραπλάσιο από την αντίστοιχη έκθεση του 2016.
Τα κράτη καλούνται να κάνουν συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία ψυχοκοινωνικά. Παράλληλα προκύπτει η αναγκαιότητα να βρει ο κάθε άνθρωπος τις δικές του ισορροπίες και να ανακτήσει τις δυνάμεις του ο ίδιος για τον εαυτό του.
Η ψυχική υγεία βασίζεται στη σωματική υγεία. Διατηρούμε σταθερά ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, ύπνου και την αερόβια άσκηση στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία μας για εκτόνωση και σωματική άσκηση.
Δεν αμελούμε όλους τους ενδεικνυόμενους προληπτικούς ελέγχους για την έγκαιρη διάγνωση του οποιουδήποτε συμπτώματος και την αντιμετώπιση του για κάθε μέλος της οικογένειας μας
Βελτιώνουμε την ποιότητα της σχέσης με τα παιδιά και την ευρύτερη οικογένεια μας. Αλληλεπιδρούμε με ανθρώπους που μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί και μοιραζόμαστε μαζί τους.
Διατηρούμε μία πιο θετική στάση για τη ζωή. Σύμφωνα με το www.nutrimed.gr/ygeia μία έρευνα στο Ιλινοίς των Η.Π.Α συσχετίζει την αισιοδοξία και την ευτυχία στην υγεία με τη μείωση των ορμονών του στρες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Άγχος, κατάθλιψη και απαισιοδοξία σχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας. Άξιο είναι να σημειωθεί ότι το δείγμα αποτελούσαν 5.000 φοιτητές που η ζωή τους ήταν αντικείμενο παρατήρησης από τους ερευνητές για 40 χρόνια.
Το Υπουργείο Υγείας (www.moh.gov.gr) επισημαίνει την αναγκαιότητα της φροντίδας του εαυτού ως υποχρέωση και της διαχείρισης του άγχους ως σημαντική κατά την πανδημία, θεωρώντας και τους δύο ως απαραίτητους παράγοντες για την ομαλή διαχείριση της.
Σταυρούλα Μήλιου
Κοινωνική Λειτουργός ΚΟΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε Βενιζελείου Νοσοκομείου