Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Στις 14 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών και του Διεθνή Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.
Η επιλογή της ημέρας έγινε με αφορμή τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης, μέρα τιμής για τον άνθρωπο που επιλέγει να προσφέρει ζωή από τη ζωή του δίχως αντάλλαγμα.

Γενικά, το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη αποσκοπεί τόσο στην εξάλειψη της προκατάληψης, του φόβου και της άγνοιας γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
· να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
· να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
· να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ο αιμοδότης με τη πράξη του κερδίζει την αγάπη, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη των συνανθρώπων του και δημιουργεί την παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον.

Φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, δεν επιτρέπονται ιδιαίτερες εορταστικές εκδηλώσεις.
Περισσότερο, όμως, από κάθε άλλη χρονιά αισθανόμαστε την ανάγκη να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ όλους εκείνους τους εθελοντές αιμοδότες που με την πράξη τους στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, έδειξαν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, την ευαισθησία τους και την ευσυνειδησία τους, στηρίζοντας και τους συνανθρώπους μας που τους είχαν ανάγκη και το σύστημα υγείας.
Η φράση που ακούγεται συχνά για τον αιμοδότη ότι προσφέρει 10’ λεπτά από το χρόνο του και 400ml αίματος κρύβει ένα βαθύτερο νόημα, κάθε σταγόνα αίματος που προσφέρει είναι κι ένα φιλί της ζωής για κάποιον που το έχει ανάγκη.
Τιμούμε λοιπόν και φέτος όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες που προσφέρουν ζωή από τη ζωή τους και σιγά σιγά, λιθαράκι το λιθαράκι, η Εθελοντική Αιμοδοσία στη χώρα μας θα έχει τη θέση που της αξίζει.
Γι’ αυτές τις μέρες η Κινητή Μονάδα μας θα βρίσκεται για εθελοντική αιμοδοσία περιμένοντας τους αιμοδότες να προσφέρουν την αγάπη τους:
· Παρασκευή 12/6 & Σάββατο 13/6 στην Αλικαρνασσό σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο από 10:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.
· Κυριακή 14/6 στις Αρχάνες σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών “Αιματοκρήτη” από 9:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

ΠΗΓΗ: kentroaimatos.blogspot.com

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com