Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Εισαγωγή στη συστημική σκέψη και ψυχοθεραπεία

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας που έχει αναπτύξει το Ψυχιατρικό τμήμα του ΓΝΗ Βενιζέλειο και σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο εκπαίδευσης των ειδικευομένων στο νοσοκομείο μας στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής, και το Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης με Υπεύθυνο τον κο Παναγιώτη Χρυσό, θα πραγματοποιηθεί εισαγωγικό σεμινάριο εκπαίδευσης των ειδικευομένων γενικής ιατρικής στη συστημική σκέψη  και ψυχοθεραπεία.

Σκοπός του εισαγωγικού αυτού σεμιναρίου είναι να μυηθούν οι εκπαιδευόμενοι στο συστημικό τρόπο σκέψης, να αποκτήσουν ένα πιο σύνθετο τρόπο ανάγνωσης της πραγματικότητας και των φαινομένων, διαφορετικό από εκείνο των κατηγοριοποιήσεων και των γραμμικών αιτιάσεων, μέσα στον οποίο οι έννοιες ‘ασθένεια’ και ‘υγεία’ να αποκτήσουν  διαφορετικό, πολυσήμαντο νόημα. Το σεμινάριο αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους ειδικευόμενους  στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και την  ανάπτυξη ικανότητας  πολύπλευρης  κατανόησης των ασθενών και των οικογενειακών σχέσεων ώστε να καταφέρουν στο μέλλον να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους ασθενείς και να παρέχουν σφαιρικότερα την αναγκαία βοήθεια στα πλαίσια του σύγχρονου βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

 • Βασικές αρχές συστημικής σκέψης (Γενική Θεωρία των Συστημάτων).
 • Η έννοια του πλαισίου.
 • Βασικές αρχές λειτουργίας της οικογένειας.
 • Κύκλος ζωής του ατόμου και της οικογένειας.
 • Αρχές και αξιώματα επικοινωνίας.
 • Εξελικτικές διαδικασίες: το ‘γίγνεσθαι’ έναντι του ‘είναι’. Η έννοια του χρόνου.
 • Εφαρμογή της Συστημικής Σκέψης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 • Ανάγνωση και προσέγγιση της σωματικής και ψυχικής νόσου μέσα από μια συστημική προοπτική.
 • Συστημική συνέντευξη, συστημική διάγνωση, συστημικό ιστορικό – αφήγηση, συστημική παρέμβαση.
 • Ο εαυτός του θεραπευτή ως βασικός μοχλός θεραπείας και παρέμβασης.
 • Ειδικά θέματα: κακοποίηση, πένθος, μετανάστευση, εξάρτηση. 

Το εισαγωγικό σεμινάριο εκπαίδευσης στη Συστημική Σκέψη και Ψυχοθεραπεία συνιστά μία δυναμική, εξελικτική διαδικασία, η πορεία της οποίας κατασκευάζεται από τις αναδυόμενες ιδιότητες της εκπαιδευτικής ομάδας (εισηγητές / εκπαιδευόμενοι). Η προαναφερόμενη θεματολογία έχει άρα ενδεικτικό και ευέλικτο χαρακτήρα με πιθανότητα τροποποίησης ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει Δευτέρα 18/10/2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Διδάσκοντες θα είναι ο κύριος Παναγιώτης Χρυσός, Ψυχίατρος, Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής Εργαστηρίου Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης και η κα Έφη Καραγιάννη, Κλινική Ψυχολόγος (MSc), Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Εργαστηρίου Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης. Τα μέσα υλοποίησης θα είναι διαλέξεις και βιωματικές ασκήσεις, ενω η εκπαίδευση θα είναι δωρεάν για τους ειδικευόμενους.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com