Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Νοσηλευτές: Μια ηγετική φωνή στην Υγεία- Το όραμα για τη φροντίδα υγείας του μέλλοντος

H Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου και αποτελεί ένα συμβολικό φόρο τιμής στα εκατομμύρια των Νοσηλευτών / Νοσηλευτριών ανά τον κόσμο οι οποίοι υπηρετούν ένα από τα πλέον ανθρωπιστικά και αξιόπιστα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (International Council of Nurses), η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2021 έχει θέμα το όραμα για τη φροντίδα υγείας του μέλλοντος και αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στα συστήματα υγείας και στο νοσηλευτικό επάγγελμα στο παρόν και στο μέλλον. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις αλλαγές και τις καινοτομίες στη νοσηλευτική επιστήμη και στο πώς αυτές αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον της φροντίδας υγείας. 

Η πανδημία έχει καταδείξει τον σημαντικό ρόλο των νοσηλευτών στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και, παρά τα σημαντικά προβλήματα που προκάλεσε στα συστήματα υγείας, υπήρξε αφορμή για την εφαρμογή καινοτομιών που βελτίωσαν την πρόσβαση του πληθυσμού στη φροντίδα υγείας. 

Η κομβικής σημασίας παρουσία των νοσηλευτών σε κάθε επίπεδο φροντίδας, η συνεχής και αδιάλειπτη επαφή με τον ασθενή και οι εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητές τους, τους καθιστούν έναν από τους πολυτιμότερος πόρους των συστημάτων υγείας με κρίσιμο ρόλο για το μελλοντικό σχεδιασμό τους.

Όπως έχει καταδειχθεί από τη διεθνή επιστημονική έρευνα και επιβεβαιώθηκε από τις συνθήκες της πανδημίας, η συμμετοχή των νοσηλευτών είναι απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης των πολιτικών υγείας προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και της ίδιας της κοινωνίας αφού η υγεία είναι ο ισχυρότερος πολλαπλασιαστής για την κοινωνική ευημερία

Η πανδημία έχει επίσης αναδείξει τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας και τις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών. Ταυτόχρονα, συνέβαλε στην κατάρριψη στερεοτύπων για το ρόλο των νοσηλευτών και ανέδειξε την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση και επαγγελματισμό, την απίστευτη αφοσίωση και το αξιοθαύμαστο θάρρος τους. Ταυτόχρονα, μας δίνει την ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και του μελλοντικού σχεδιασμού των συστημάτων υγείας και της διερεύνησης νέων μοντέλων φροντίδας στα οποία οι νοσηλευτές -ως η πλέον πολυάριθμη, ευέλικτη, αποδοτική και εγγύτερα στον ασθενή επαγγελματική ομάδα- θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των συστημάτων υγείας.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις σε αριθμό νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους, με τους επιστημονικά αποδεδειγμένους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών, την οικονομική αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας και την επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών. 

Η πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει το νοσηλευτικό επάγγελμα παρέχοντας τα απαραίτητα εκπαιδευτικά, οικονομικά και εργασιακά κίνητρα στους νοσηλευτές διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα τόσο του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και του ιδιωτικού τομέα υγείας. 

Ως πολίτες, έχουμε τη δύναμη και το δικαίωμα να απαιτήσουμε περισσότερους νοσηλευτές, για να έχουμε καλύτερη και ασφαλέστερη νοσηλευτική φροντίδα, γιατί τους εμπιστευόμαστε την ίδια μας τη ζωή.

Ως νοσηλευτές έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να δημιουργήσουμε νέες πολιτικές που θα ανοίγουν το δρόμο για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να πετύχουμε το όραμα της φροντίδας του μέλλοντος, της φροντίδας που αξίζει σε όλους μας: προσβάσιμης, επιστημονικά τεκμηριωμένης, ασφαλούς και ποιοτικής.

Και για τη φετινή γιορτή, κάνουμε στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας το καλύτερο δώρο: Εμβολιαζόμαστε όλοι!

Χρόνια Πολλά σε όλους τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου “Βενιζελειο-Πανάνειο” για την εξαιρετική ανταπόκρισή του στις πρωτόγνωρες συνθήκες του τελευταίου χρόνου.

Μαρία Σπινθούρη

Νοσηλεύτρια ΠΕ

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου “Βενιζέλειο-Πανάνειο”

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com