Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Συνάντηση εργασίας Κοι.Κε.ΨΥΠΕ

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 19:00 πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων (Κοι.Κε.ΨΥΠΕ) του Βενιζελείου Νοσοκομείου, στην οδό Σπιναλόγκας 1, συνάντηση εργασίας πάνω στα αποτελέσματα πιλοτικής ερευνητικής μελέτης για την πρώιμη ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών*, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με θέμα:

“Νοητική υστέρηση, φάσμα αυτισμού, ενδείξεις ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, διαταραχές λόγου και συντονισμού των κινήσεων.”

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς:                                                      

 Διοίκηση 7ης ΥΠΕ., Διοίκηση Βενιζελείου Νοσοκομείου, Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ψυχολογίας), Δ/νση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ΚΕΔΥ Ηρακλείου, Δήμος Ηρακλείου.

 Η ερευνητική αυτή μελέτη διεξήχθη από την διεπιστημονική ομάδα του Κοι.Κε.ΨΥΠΕ σε συνεργασία με τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) τη σχολική χρονιά 2016-2017 σε παιδιά προνηπίου (4-5 ετών).

Σημαντική συμβολή επίσης, τόσο στην οργάνωση αυτής της έρευνας όσο και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της είχε η κα Σκουντή Μαριάννα, ειδική παιδαγωγός και επιστημονικός συνεργάτης της υπηρεσίας μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ένα σημαντικό ποσοστό ανίχνευσης και διάγνωσης αναπτυξιακών διαταραχών (12,8%), ανάλογο με το αναφερόμενο στην παγκόσμια βιβλιογραφία, για το οποίο πρέπει να γίνει θεραπευτική παρέμβαση. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την επανεκτίμηση αυτών των παιδιών στα 7 και 13 τους χρόνια.

Στην συνάντηση αυτή έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που στόχο είχε όχι μόνο την ευαισθητοποίηση των φορέων σε τέτοια θέματα αλλά και την κατανόηση της αναγκαιότητας της πρώιμης ανίχνευσης, διάγνωσης και παρέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση για το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών τους. Άλλωστε με την πρώιμη παρέμβαση επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα η αποκατάσταση ή η σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας των παιδιών, με συνέπεια την αποφόρτιση των δομών ψυχικής υγείας ενηλίκων στο μέλλον και τον περιορισμό της οικονομικής επιβάρυνσης της πολιτείας.

 Για τους παραπάνω λόγους, καταλήξαμε πως είναι σημαντική η χρηματοδότηση για υλοποίηση προγραμμάτων πρώιμης ανίχνευσης, διάγνωσης και παρέμβασης σε μόνιμη βάση στις δομές προσχολικής αγωγής, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Φάνηκε έμπρακτα από όλους τους φορείς να ευαισθητοποιούνται και να κινητοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς για την ανταπόκριση τους και ιδιαιτέρως το Γραφείο Ποιότητας  του Νοσοκομείου μας που με την συμβολή του βοήθησε στην πραγματοποίηση της οργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Εκ μέρους της διεπιστημονικής ομάδας του Κοι.Κε.ΨΥΠΕ  Βενιζελείου-Πανανείου Γ. Ν. Ηρακλείου

                                                                                    Η Υπεύθυνη του Κοι.Κε.ΨΥΠΕ

                                                                                          Μπιτζαράκη Αικατερίνη

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com