Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Ανοσιακό σύστημα: το κλειδί της ζωής

Το ανοσιακό σύστημα ή αμυντικό σύστημα όπως είναι γνωστό στον πολύ κόσμο είναι αυτό που προστατεύει τον οργανισμό από κάθε είδος εισβολέα και διατηρεί την ακεραιότητα και την ισορροπία του οργανισμού. Το έργο αυτό το ανοσιακό σύστημα το επιτελεί χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο στρατό κυττάρων του αίματος και των ιστών καθώς και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ουσιών. Όλα αυτά γίνονται μέσα από αρκετά πολύπλοκους και εντυπωσιακούς μηχανισμούς που διέπονται από ένα σχεδόν τέλειο συντονισμό.

Τρείς είναι οι βασικές λειτουργίες του ανοσιακού συστήματος:

  1. Αναγνωρίζει και προστατεύει τα δικά του στοιχεία, αυτό που χαρακτηρίζουν οι ανοσολόγοι σαν ανοσιακή ανοχή δηλαδή μη αντίδραση στο “ίδιο”.
  2. Μάχεται και εξουδετερώνει τους ξένους βλαβερούς εισβολείς π.χ. παθογόνα μικρόβια, ιούς, τοξίνες , αυτό που χαρακτηρίζεται σαν ανοσιακή απάντηση και ανοσοπροστασία.
  3. Συνεργάζεται και βοηθά άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα προκει-μένου αυτά να επιτελέσουν το ρόλο τους.

Μέσα λοιπόν από αυτές τις βασικές λειτουργικές του δραστηριότητες διατηρείται η ισορροπία και η ομαλή επιβίωση του οργανισμού, δηλαδή η ίδια η ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο.

Βάσω Παστουρματζή, Βιολόγος

Ανοσολογικό Εργαστήριο

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com