Τηλέφωνο: 281340 8000          E-mail: information@venizeleio.gr     Γρ. Πολίτη: 281340 8149         Information: EN   DE   FR   IT   RU

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η 11η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μετά από πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF. Η UNICEF δημιουργήθηκε 77 χρόνια πριν (11 Δεκεμβρίου 1946), και είχε ως σκοπό την στήριξη και την βοήθεια των παιδιών, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει «Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του». Στόχος του εορτασμού της ημέρας είναι η υπενθύμιση για το ότι δεν ήταν πάντοτε όλα αυτονόητα, ακόμα κι όταν μιλάμε για ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών. Όπως είχε πει και ο Αντώνης Σαμαράκης, «…Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια “δικαιώματα του ανθρώπου”. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…». Κάθε παιδί είναι μοναδικό και γνωρίζοντας τα δικαιώματα του μεγαλώνει, ωριμάζει με τον δικό του τρόπο, τους δικούς του ρυθμούς. Κάθε ενήλικας ωστόσο οφείλει να γνωρίζει και να προστατεύει τα δικαιώματα του παιδιού και να δρα πάντα προς όφελος και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον ενός παιδιού. Αλλά ας δούμε πρώτα τι οδήγησε στην κατοχύρωσή τους.

Το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο ιδρύθηκε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) συνδέεται με την ανάγκη ανασυγκρότησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η UNICEF δημιουργήθηκε για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία στα παιδιά που επλήγησαν από αυτόν, καθώς και για να προωθήσει την υγεία, την εκπαίδευση και τη γενική ευημερία των παιδιών παγκοσμίως.

Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989. Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε και νομοθετήθηκε το 1992. Όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού στην κοινωνική προστασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο οικογενειακό περιβάλλον, στην προστασία από τη βία και στη συμμετοχή στα ατομικά δικαιώματα είναι βέβαιο πως η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν, όμως, σημαντικές εκκρεμότητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης πραγμάτωση αυτών των δικαιωμάτων όπως προβλέπονται από τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. (UNICEF, έκθεση, ανάλυση της κατάστασης των παιδιών και των νέων στην Ελλάδα,2021)

Παράλληλα, με την ύπαρξη της ημέρας αυτής (11 Δεκεμβρίου) τονίζεται η ανησυχία για τα δεινά των ευάλωτων παιδιών του κόσμου. Πρέπει να αναγνωρίζεται η αξία των δικαιωμάτων των παιδιών και να γίνονται δράσεις για την προάσπισή τους. Συμπερασματικά, είναι υποχρέωση μας να κατανοήσουμε την σημαντικότητα της τήρησης των δικαιωμάτων των παιδιών καθώς ζούμε σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει και η θέση του παιδιού μέσα σε αυτόν συχνά επιδεινώνεται.

Το παραπάνω άρθρο συνέταξαν: η Αγγέλη Ιωάννα, Ιορδάνου Παναγιώτης και Καλονάκη Χριστιάννα
Φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Λιμνιάτη Αικατερίνη
Υπεύθυνη επόπτρια πλαισίου: Μήλιου Σταυρούλα
Το άρθρο συντάχθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

ΠΗΓΕΣ:

Website Ηνωμένων Εθνών

Website UNICEF

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com